Šípek

03.10.2023

Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat. 

My ale asi nejvíce známe ten, který pochází z Růže šípkové, jejíž oranžovočervené plody každý podzim zdobí cesty, parky ale i okraje lesů a my je již od pradávna využíváme pro jejich léčivé účinky. Můžeme jej ale sbírat i na podzimní výzdobu našeho obydlí.

Plody šípku jsou bohaté na vitamín C a sbíráme je v plném zrání, tedy během září a října, než krajinou projde mráz a plody změknou. 

Já je nejraději suším a při použití je doporučuji nechat přes noc namočené ve vodě a pak ve stejné vodě 10 minut povařit. Lze je také napřed povařit a poté nechat několik hodin vyluhovat, aby byl jejich potenciál plně využit. Šípky lze ale zpracovat i zastudena, tak si v sobě zachovají nejvíce vitamínu C.


Šípek nemá žádné kontradikce a je možné jej používat i vícekrát denně. Jen pozor, je vysoce močopudný. 

Léčivé účinky:

  • Působí na záněty močových cest, ledvin, krku
  • Zlepšuje stav cév
  • močopudný účinek
  • Působí proti kašli, nachlazení či horečce
  • Zmírňují průjem a koliku
  • Čistí krev, zmírňují krvácení
  • Působí příznivě na chudokrevnost a anémii
  • Zlepšuje nemoci žlučníku a žlučových cest

Magické účinky:

  • Doplnění energie při vyčerpání organismu
  • Pomáhá lidem trpící apatií, rezignací, vnitřní kapitulací, pasivitou.
  • Rituály lásky, psychické síly, léčení, štěstí, ochrany. 
  • Šípky planých růží se navlékají a nosí jako náhrdelník přitahující lásku. 
  • Čaj z poupat růže vypitý před spaním vyvolává prorocké sny. 
  • Okvětní plátky růží, ale i šípky, se často používají při kouzlech a ve směsích na ozdravování. 
  • Jsou-li šípky nošeny s sebou, působí jako osobní ochrana. 

Recepty: 

NEVAŘENÝ ŠÍPKOVÝ NÁPOJ

  • Usušené šípky (čím čerstvěji usušené tím lepší) rozdrtíme a přes noc namočíme do vody se citrónovou nebo pomerančovou kůrou a lístky meduňky. 
  • Ráno přecedíme.
  • Díky tomu, že nápoj neprojde varem, zůstane v něm více vitamínu C. 
  • Podle chuti dosladíme medem. 

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA

Ingredience:

  • 1 kg zralých šípků, 
  • 400 g cukr krystal, 
  • čisté skleničky s víčky na zavařování. 

Postup:

  • Šípky propláchněte a odkrojte bubáka a stopku. Nasypte do hrnce, zalijte do 3/4 hrnce vodou a povařte do změknutí. 
  • Měkké šípky rozmixujte ponorným mixérem do téměř hladké kaše a propasírujte (pokud je marmeláda příliš hustá, přilejte do ní trochu horké vody). 
  • Nasypte do směsi cukr a na mírném plameni opatrně povařte. 
  • Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých, vyvařených skleniček, pečlivě zavíčkujete čistým víčkem.


Gingko biloba

12.10.2023

Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.

Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!

Šípek

03.10.2023

Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky