Gingko biloba
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Sezóna bylinkaření už je definitivně pryč. Co si možná ale často neuvědomujeme je, že i u nás v kuchyni můžeme objevit léčivé i magické bylinky a to v podobě koření. Přesně do této kategorie spadá třeba i skořice, která je během zimních měsíců velice oblíbená.
Skořice je aromatická kůra Skořicovníku, stromu, který je z čeledi vavřínovitých a najdeme jej převážně v tropickém a subtropickém pásmu.
U nás se můžete setkat s dvěma druhy skořice a to s Cejlonskou a s Čínskou. Cejlonská skořice se označuje za "pravou" a obsahuje více prospěšných látek. Skořici čínské se říká Cassia a u nás se s ní pravděpodobně setkáte častěji, je cenově dostupnější ale obsahuje více jedovatého kumarinu.
Skořice obsahuje mimo jiné silice, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen), vitaminy (C, E, K), lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou, kumarin.
Troubu si předehřejte na 180 °C. Mezitím si z jablíček odstraňte jádřince, pokrájejte je na tenké plátky a promíchejte se skořicí a máslem. Poté je rovnoměrně rozložte do zapékací mísy i s oříšky, podlijte trochou vody a pečte as 20 minut. Před podáváním pokapejte trochou medu.
Vše nasypeme do láhve a zalijeme alkoholem. Necháme 2-3 týdny macerovat. 1-2x denně protřepáváme lahví. Přecedíme a slijeme do skleněné lahvičky. Užíváme po dobu 4 týdnů, kdy ji 3x denně vtíráme na postižená místa.
Vymačkáme citron a pomeranč. Šťávu nalijeme společně s vínem do velkého hrnce. Přidáme skořici a hřebíček a povaříme asi 5 až 10 minut. Potom můžeme osladit a ještě horké pijeme.
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!
Pokud se zajímáte alespoň trochu o zdravou výživu, určitě jste se s tímto termínem již setkali. Lyofilizované potraviny si čím dál více získávají popularitu a není se čemu divit!
Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.