Gingko biloba
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Sirup z listů podbělu pomáhá při kašli a nachlazení, je to přírodní medicína. S jeho používáním by se to tedy nemělo přehánět, spolehlivě vás ale zbaví kašle.
Z jedne naložené litrove skleničky by melo byt kolem 200ml tekutiny.
Do skleněné nádoby se širokým hrdlem naložíme vrstvu čerstvě nasbíraných a umytých listů podbělu.
Zasypeme vrstvou třtinového cukru a položíme další vrstvu listů. Takto pokračujeme, dokud se nádoba zcela nenaplní.
Necháme nějakou dobu odstát, aby se vrstvy usadily, a nádobu ještě doplníme.
Po té uzavřeme a postavíme na teplé místo například na okenní parapet.
Po osmi týdnech macerace podběl pustí svoji šťávu. Sklenici mírně zahřejeme a vzniklý sirup scedíme do lahví.
Sirup se připravuje poměrně dlouho, takže si na něj budete muset počkat, ale opravdu stojí za to. :)
Dávkování: Při kašli používáme 1 lžičku sirupu max. 3 x denně.
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!
Pokud se zajímáte alespoň trochu o zdravou výživu, určitě jste se s tímto termínem již setkali. Lyofilizované potraviny si čím dál více získávají popularitu a není se čemu divit!
Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.