Gingko biloba
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Pelyněk černobýl, jinak třeba i Matka bylin, je jedna z nejstarších magických rostlin, která byla uznávána již pradávnými druidy. Není divu, její účinky jsou opravdu silné a využít jej můžeme na nespočet neduhů jak po fyzické tak mentální stránce.
Černobýl naleznete na našem území téměř všude, je to hojně rozšířená bylina, která roste podél lesů, cest ale i na loukách.
Rostlinu trháme v době květu, tudíž od června do začátku září. Sbíráme vždy vrchní části kvetoucí natě. Samotné květy se hodí jako koření.
POZOR: Černobýl by neměly vůbec užívat těhotné a kojící ženy. Mléko po něm hořkne. Dále obsahuje Tujon, který může být ve vyšší jednorázové dávce neurotoxický. Nepřekračujte stanovené dávky.
Sušená divizna smíchaná s černobýlem v poměru 1:1 podporuje rozvíjení jasnovidectví.
Smícháme:
1/2 KL pelyňku černobýlu
1 KL máty
1 KL měsíčku
1 KL řepíku
Směs přelijeme 500 ml vroucí vody a necháme pod pokličkou 10 min louhovat.
Užíváme2x denně po lžičkách při dyspepsii a žaludečních křečích, na dobré trávení anebo při žaludečních a trávicích potížích.
Kůra ale nesmí překročit dobu šesti týdnů. Čaj není vhodný pro těhotné a kojící ženy.
1/2 KL pelyňku černobýl
1 KL meduňky
1 KL kozlíku.
Směs přelijeme 500 ml vroucí vody a necháme pod pokličkou 10 min louhovat. Přecedíme do termosky. Vypijeme po doušcích během dne.
Kůra ale nesmí překročit dobu šesti týdnů. Čaj není vhodný pro těhotné a kojící ženy.
Smícháme:
20g pelyňku černobýlu,
20g pelyňku
20g máty
Směs přelijeme 600 ml vroucí vody a necháme pod pokličkou 20 min louhovat. Scedíme do termosky a pijeme během dne po doušcích. Čaj není vhodný pro těhotné.
1 KL šalvěje, 1 KL tymiánu, 1 KL saturejky, 1 KL estragonu a 1/2 KL černobýlu.
Rychlý a jednoduchý recept, jak si připravit domácí výborný chlebík, po kterém nezůstane ani drobeček.
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!
Pokud se zajímáte alespoň trochu o zdravou výživu, určitě jste se s tímto termínem již setkali. Lyofilizované potraviny si čím dál více získávají popularitu a není se čemu divit!
Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.