Ovocný koláč

16.07.2022

Na koláč

  • 375 g hladké mouky + na podsypání 
  • 1 lžíce krupicového cukru + špetka soli
  • 175 g másla, chlazeného a nakrájeného na kousky
  • 5-7 lžic ledové vody
  • 2 lžičky čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 vejce 
  • Někdy do těsta pridávám ještě trochu máku

Na náplň

  • ¼ lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového cukru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 kg ovoce nejradši čerstvého, třeba borůvky maliny a jahody
  • 1 vejce + 1 lžíce vody + špetka soli na potření
  • krystalový cukr

Předehřeju si troubu na 200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju mouku, cukr a sůl. Přidám máslo a míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice. Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
Je čas na náplň. V misce smíchám mouku, škrob, sůl, cukr, vanilku a kardamom - ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám mřížku z proužků těsta, které k sobě "přilepím" vajíčkem prošlehaným s vodou a solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým cukrem.
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na 175 °C a peču ještě 50-60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky