Ovocný koláč

Na koláč
- 375 g hladké mouky + na podsypání
- 1 lžíce krupicového cukru + špetka soli
- 175 g másla, chlazeného a nakrájeného na kousky
- 5-7 lžic ledové vody
- 2 lžičky čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
- 1 vejce
- Někdy do těsta pridávám ještě trochu máku
Na náplň
- ¼ lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového cukru
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 kg ovoce nejradši čerstvého, třeba borůvky maliny a jahody
- 1 vejce + 1 lžíce vody + špetka soli na potření
- krystalový cukr
Předehřeju si troubu na
200 °C a začnu těstem. Do mísy proseju mouku, cukr a sůl. Přidám máslo a
míchám, dokud těsto nepřipomíná jemnou drobenku. Postupně přidávám ledovou
vodu, nejprve 5 lžic, podle konzistence těsta přidám ještě dvě. Pak citrusovou
šťávu a vejce a uhnětu krásně hladké těsto. Zabalím ho do potravinářské fólie a
dopřeju mu aspoň půl hodiny odpočinku v ledničce.
Na nepatrně pomoučněném válu pak vyválím ⅔ těsta a vyložím jím dno kulaté formy o průměru 24 cm. I tu dám na chvíli do lednice.
Zbytek těsta taky vyválím a nakrájím ho na dlouhé proužky.
Je čas na náplň. V misce smíchám mouku, škrob,
sůl, cukr, vanilku a kardamom - ten někdy vynechám. Orosené ovoce dám do velké
mísy a přisypu k němu směs z mouky. Velkou lžící nebo rukou opatrně obracím
ovoce, aby se rovnoměrně obalilo. Vsypu ho do připravené formy a navrch udělám
mřížku z proužků těsta, které k sobě "přilepím" vajíčkem prošlehaným s vodou a
solí. Hezky oříznu okraje a mřížku potřu vajíčkem. Koláč zlehka posypu krystalovým
cukrem.
Peču 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížím na
175 °C a peču ještě 50-60 minut, dokud náplň nebublá. Tak za půl hodiny ale
začnu koláč kontrolovat, aby zůstal zlatavý a nepřipálil se. Vypnu troubu a
koláč v ní nechám ještě dalších 30 minut.
