Medvědí česnek
Nenápadný ale za to léčivý. Takový je Medvědí česnek, který začíná vykukovat zpod hlíny už brzy na jaře a je nabitý vitamíny. Roste převážně v lesích nebo kolem potoků a později na jaře kvete bílými drobnými květy. Listy Medvědího česneku sbíráme pouze před rozkvětem. Po rozkvětu se mírně mění jeho chuť a není již tak silný.
Medvědí česnek má podobné listy jako Konvalinka nebo Ocún, je tedy potřeba dávat pozor, co si z lesa odnášíme. Během květenství může z dálky připomínat též Konvalinku, po bližším pohledu se ale květy výrazně liší.
POZOR: Medvědí česnek je poměrně jednoduše zaměnitelný s ocúnem či konvalinkou, které jsou jedovaté. Trhejte tedy česnek pouze na ověřených místech.
A jak poznám, že trhám Medvědí česnek a né nějakou jedovku? Pokud list utrhnete a promnete jej mezi prsty, měli byste ucítit česnekovou vůni. Pokud ne, tuto bylinku nechte raději tam, kde je a třeba se za měsíc běžte podívat, co tam nakonec vykvetlo. Dle květu lze česnek od konvalinky či ocúnu poznat bezpečně. :)
A proč je tak léčivý?
Tato bylinka je bohatá na minerální látky a obsahuje silice, vitamíny či flavonoidy. Mimo to v ní najdeme třeba i aminokyseliny aliin a allicin, ty mají pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru. Dále také látky, snižující hladinu cukru v krvi, značné množství jódu a další sloučeniny důležité pro organizmus.
Je to tedy významná jarní bylina, která nám zlepší imunitu a dodá energii. A to se začátkem jara, kdy na nás leze jarní únava, hodí. Mimo to, z něj lze vytvořit spousta výborných pokrmů od pesta až po polévku a pokud máte rádi štiplavou chuť česneku, ten Medvědí si jistě zamilujete.
Recepty:
ŠPENÁT Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
- 500 g medvědího česneku
- 1 cibule
- 1 vejce
- himalájská sůl
- voda
Medvědí česnek umyjeme, nakrájíme nadrobno, stejně tak cibulku, vše dáme do pánve, společně se solí zalijeme vodou a dusíme 20 minut, ke konci do směsi přidáme vajíčko a ještě chvíli prohřejeme. Pro lepší stravitelnost a využitelnost živin přidáváme olej až na úplný závěr. Již nevaříme, servírujeme k pečeným bramborům či jakékoli jiné zdravé příloze.
PESTO
- 200 g medvědího česneku
- 20 ml oleje – olivový, lněný…
- 50 g parmazánu
- 10 g sezamového semínka/ jiných oříšků
- 2 g soli
Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a ořechy. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístíme do skleničky, směs zalijeme ještě troškou dobrého oleje, pečlivě uzavřeme a necháme odpočívat v lednici. Vydrží několik měsíců, nebo jej zamrazíme.
TINKTURA
- Medvědí česnek
- Alkohol min 40%
Medvědí česnek nasekáme a dáme do uzavíratelné lahvičky. Zalijeme ho zhruba pětinásobkem alkoholu, lahvičku uzavřeme a necháme alespoň 14 dní odpočívat v temnu, denně protřepáváme. Po té tinkturu přecedíme a nalijeme do tmavé lahvičky.
Na kožní plísně jej používáme zředěný alkoholem. Proti
nachlazení, chřipkám, problémům s tlakem, ekzémům, akné, proti průjmu.
– Nezapomeneme aktivovat (viz kapitola
Gemoterapie)
OLEJ Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
- Olivový olej
- Medvědí česnek
Do lahvičky vložíme nasekaný česnek, zalijeme jej olejem (zaleží, jak moc ho chceme silný). Necháme odpočívat alespoň 14 dní. Po té přecedíme.
Olej se hodí do salátů a listy z oleje můžeme využít třeba do polévky.

