Gingko biloba
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Medové sušenky jsou moje oblíbené, protože se hodí se hned na několik příležitostí. Můžete s nimi oslavit Vánoce, Letní slunovrat a nebo si je udělat jen tak ke kávě či čaji. Jsou jednoduché, ale nikdy nevydrží dlouho! Jsou totiž tak dobré, že se po nich hned zapráší! :)
• 180 g másla
• 50 g cukru
• 6 lžic medu - použít můžete třeba i pampeliškový nebo popencový
• 240 g nahladko rozmixovaných ovesných vloček
• 2 lžičky kypřicího prášku
• oříšky (např. vlašské ořechy, pekany, lískové ořechy nebo mandle)
Troubu si rozehřejeme na 160 °C. Odvážíme si 180 g másla a vložíme do mísy, ve které budeme hníst těsto. Přidáme 50 g cukru, 6 lžic medu, 240 g rozmixovaných ovesných vloček a 2 lžičky kypřicího prášku.
Těsto důkladně propracujeme a vložíme ho na 15-30 minut do ledničky. Po té vypracujte cca 1-2 cm velkou kuličku, dle toho, jak chcete mít velké sušenky.
Na každou kuličku položte jeden oříšek. Výborné jsou vlašáky, lískové, mandle i pekany. Sušenky vložte do trouby na cca 10 minut. Ale je to dle trouby, tak je hlídejte. Vyndávejte, když jsou krásně zlatavé. Ještě horké opatrně přendejte na mřížku. Tím se nezapaří, vystydnou a budou krásně křupavé.
Dobrou chuť!
Česky Jinan dvoulaločný, je mohutný a dlouhověký strom, který se může dožít až 4000 let.
Podzim už je v plném proudu a s ním i každoroční úroda dýní. Zpracovat je můžeme nejrůznějšími způsoby, jeden z mých oblíbených je právě dýňový koláč, který je zdravý, výživný a dokonce i chutný!
Pokud se zajímáte alespoň trochu o zdravou výživu, určitě jste se s tímto termínem již setkali. Lyofilizované potraviny si čím dál více získávají popularitu a není se čemu divit!
Šípky jsou plody růže, dokonce i té, kterou pěstujete doma na zahrádce a i ty mají léčivé účinky a dají se sbírat.