Kombucha: Co je to a jak na ní?
Pokud Vás tahle houbička láká a ještě jste s ní neměli tu čest, nebo stále váháte, tady je ZNAMENÍ si ji pořídit!!
.. a třeba i takový mini guide, jak na ní.
A co to vlastně je?
Kombucha je kvašený nápoj ze slazeného čaje, který vzniká díky kolonii kvasinek a bakterií - někdy nesprávně nazývaným "houba". Kvasinky nápoj fermentují a obohacují jej o živé mikroorganismy, které se díky cukru mohou množit.
Proč kombuchu pěstovat?
Díky živým kulturám má Kombucha probiotické účinky, přispívá tedy naší střevní mikroflóře. Mimo to má také příznivý vliv na imunitu, to zejména proto, že v ní najdeme hned několik vitamínů, například skupiny B, C, D, E a K ale také obsahuje kyselinu mléčnou a listovou a dále vitamíny. Kombucha je bohatá na antioxidanty, očišťuje náš organismus, má schopnost povzbuzovat a dodávat energii.
Ne všem Kombucha hned od začátku chutná, to ale nevadí. Zkuste ji ochutit! Já ji přítelovi vždy ochutím například domácím sirupem nebo ovocem, přidám led či mátu a hned je z toho výborná limonáda!

Recept: Domácí bezinkový sirup
Jak Kombuchu pěstovat?
Existuje hned několik možností, jak začít Kombuchu pěstovat. Nejjednodušší je, si sehnat mateřskou houbu, nebo alespoň 3 dceřiné s nálevem, ta poté bude tvořit další vrstvy, které se budou spojovat. Další možnost je, si vytvořit svoji vlastní mateřskou houbičku, celý proces ale trvá déle, protože houbička potřebuje postupně růst a na začátku nezvládne fermentovat rychle velké množství čaje.
1. Pěstování z mateřské houby:
Jak jsem psala výše, stačí sehnat mateřskou "houbu" i s částí již fermentovaného čaje, to seženeme například v obchodě se zdravou výživou, nebo třeba na marketplace.
Co tedy potřebujete na 1l čaje?:
- 1 mateřská "houba" + 100 ml již fermentovaný čaj (startér)
- 1 litr černého kvalitního čaje
- 80 g cukru
- nádoba a plátýnko
Postup:
Uvaříme si litr černého čaje a rozpustíme v něm cukr. Necháme zchladnout a přelijeme do naší nádoby. Poté přidáme 100 ml fermentovaného čaje a Kombuchu. Přikryjeme plátnýnkem a necháme fermentovat. Postupně ochutnáváme a až nám nápoj chutná, můžeme jej stočit a začít opět od začátku.
2. Pěstování bez mateřské houby
Další možností je vytvořit si svojí vlastní "houbičku". K tomu potřebujete pouze startér, čaj a cukr.
Co tedy potřebujete na 1l čaje?:
- 100 ml startéru
- 1 litr černého kvalitního čaje
- 100 g cukru nádoba a plátýnko
Postup:
Uvaříme si litr černého čaje a rozpustíme v něm cukr. Necháme zchladnout a přelijeme do naší nádoby. Poté přidáme 100 ml startéru a přikryjeme plátnýnkem.
Směs sledujeme, po čase se nám na hladině začne srážet a pomalu se bude tvořit "houbička", která se bude psotupně zvětšovat.
Co je to "startér"?
Startér je něco, co obsahuje kulturu kvasinek, bakterií nebo plísní, kterou chceme rozmnožit, aby nám vyrobila požadovanou potravinu. Tzn. v našem případě již fermentovaný čaj.